Menu Sluiten

Scheidsrechters

Basketbal draait om ploegen, spelers, coaches … kortom het spelletje dat basketbal heet. Als scheidsrechter kom je terecht in een competitieve omgeving waar iedereen zijn job doet. Dit gaat dikwijls gepaard met emoties. Spelers komen op voor elkaar, coaches proberen hun spelers te beschermen, supporters schreeuwen hun team naar de overwinning…
Als scheidsrechter moet jij de wedstrijd ‘managen’!

Enkele belangrijke zaken hierbij zijn:

  • Kom op tijd voor de wedstrijd (tenminste 15 minuten van tevoren).
  • Wees voorbereid. Weet welke wedstrijd je fluit: hoe staan de teams in de poule? Zijn er andere zaken die spelen zoals een derby. Deze informatie kan beeld geven van hoe de teams de wedstrijd ingaan en wat dan van jou en je mede scheidsrechter wordt verwacht.
  • Leg contact bij de tafelaars, want samen zorgen jullie voor het goede verloop van een wedstrijd. Dus maak goede afspraken.
  • Leg contact met de coaches (stel je voor en informeer of de teams al eerder tegen elkaar hebben gespeeld en hoe de wedstrijd toen is verlopen).
  • Controleer de gegevens op het digitale wedstrijd formulier (DWF). Zorg er voor dat je ook de werking van het DWF kent. Als scheidsrechter ben je verantwoordelijk voor de controle van spelers gegevens voor aanvang wedstrijd en voor het afsluiten en vastleggen van de wedstrijdgegevens in het DWF.
  • Ken de spelregels! Als je moeten fluiten bij de U10/U12 gelden andere regels!
  • Wees consequent en let op fair play! Dit bij de spelers, coaches en het publiek. Als deze laatste groep zich misdraagt, leg contact met de coaches. Zij kunnen het publiek aanspreken c.q. tot gewenst gedrag manen. Ga als scheidsrechter niet in discussie met toeschouwers.

Om je als scheidsrechter nog meer te helpen kan je de volgende bestanden downloaden.